Αλήθεια, ξέρετε τι κάνει ένας μηχανικός ελικοπτέρου του Στρατού; Ευκαιρία να μάθετε διαβάζοντας αυτό το βιβλίο.
Ο συγγραφέας μας έχει χαρίσει και άλλα αγαπημένα βιβλία για παιδιά, αλλά αυτή τη φορά αποφάσισε να μυήσει τους μικρούς αναγνώστες σε κάτι που ξέρει πολύ καλά, βάζοντας ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού του και της αγάπης του για την αεροπορία. Και δεν εννοώ μόνο τις γνώσεις για τα ελικόπτερα στρατού, στις οποίες είναι ειδικός ως μηχανικός, αλλά την προσφορά των χειριστών και των μηχανικών των ελικόπτερων του Στρατού στην κοινωνία και μάλιστα σε στιγμές κρίσιμες και σε συνθήκες δύσκολες.
Σε ένα παιχνίδι με την νεαρή Τζένη ο χειριστής του ελικοπτέρου, που πετάει μαζί με τον μηχανικό πατέρα της, τη βάζει να ψάξει ποιο είναι το σημαντικότερο μέρος σε ένα ελικόπτερο. Ψάχνει, ψάχνει κι έτσι μαθαίνει πολλά για τα ελικόπτερα, την αποστολή τους αλλά και τη δουλειά του μπαμπά της. Εκτιμά τι σημαίνει καθήκον, τι σημαίνει προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και πόσο σημαντικό είναι να κάνεις κάτι που σου αρέσει, αφού όσο δύσκολο και κουραστικό κι αν είναι, σου χαρίζει χαρά.
Ψάχνοντας η Τζένη βρίσκει όλα τα σημαντικά, αλλά τελικά το πιο σπουδαίο είναι μια θερμοκοιτίδα, αυτή που μεταφέρει, όταν υπάρχει ανάγκη, τα μωρά από τα απομακρυσμένα νησιά, ακόμη και νύχτα με καταιγίδα, στο νοσοκομείο.
Με το εύρημα αυτό ο συγγραφέας φωτίζει την αληθινή αποστολή του μπαμπά της και κάθε στρατιωτικού, που δεν είναι άλλο από την προστασία της ζωής. Έτσι γίνεται ο ήρωάς της, το πρότυπό της και για εκείνη και για τον αναγνώστη, σε μια εποχή που έχουν υποτιμηθεί οι αξίες.
Στο ίδιο πνεύμα με τον συγγραφέα και ο εικονογράφος Γιώργος Σγουρός δίνει ένα πολύ σύγχρονο ύφος στο βιβλίο και κάνει το θέμα πολύ οικείο στα παιδιά χωρίς να τους κάνει μάθημα.
Πετάξετε αναγνωστικά διαβάζοντας με το παιδί σας αυτό το βιβλίο και σίγουρα θε δείτε τους «ελικοπτεράδες» με άλλο μάτι και ποιος ξέρει, μπορεί κι εκείνα να θελήσουν να πετάξουν ως αεροπόροι ή, όπως η Τζένη, ως αστροναύτες. Καλές πτήσεις. Β. Ηλιόπουλος