►Κατεβάστε την ιστορία "Ένα χελιδόνι στο μπαλκόνι μου!" και διαβάστε την από το Συνοδευτικό Υλικό.
►Ακούστε την αφήγηση της ιστορίας.
12 ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
-Λέμε την ιστορία με δικά μας λόγια και διηγούμαστε ένα διαφορετικό τέλος. Γράφουμε στον πίνακα τον τίτλο της ιστορίας «Ένα χελιδόνι στο μπαλκόνι μου» και ζητάμε από τα παιδιά να βρουν έναν άλλο τίτλο.
-Ζωγραφίζουμε εικόνες από την ιστορία και γράφουμε σε κάθε ζωγραφιά μας την πρόταση: «Τα χελιδόνια ήρθαν ξανά!»
-Βρίσκουμε στο ίντερνετ το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη «Το πρώτο χελιδόνι». Το εκτυπώνουμε, μοιράζουμε από μια φωτοτυπία στα παιδιά διαβάζουμε το ποίημα και ζητάμε από τα παιδιά να διηγηθούν εικόνες από το ποίημα. Μπορείτε όμως να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το ποίημα από το Συνοδευτικό υλικό.
-Διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τα αποδημητικά πουλιά, για τα χελιδόνια και τους πελαργούς παίρνοντας πληροφορίες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία https://www.ornithologiki.gr/el/
-Φτιάχνουμε σουπλά με θέμα τα χελιδόνια. Δίνουμε στα παιδιά χελιδόνια τυπωμένα σε χαρτί σε διάφορα μεγέθη και ζητάμε να τα κόψουν γύρω γύρω και να τα χρωματίσουν με μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές ή να τα βάψουν με τέμπερες σε χρώμα μαύρο και άσπρο. (Μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε τα χελιδόνια από το Συνοδευτικό υλικό). Σε χαρτί Α4 στη μέση έχουμε γράψει το δημοτικό τραγούδι από τη Θράκη «Χελιδόνισμα» (Μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το δημοτικό τραγούδι από το Συνοδευτικό υλικό) και γύρω γύρω στο κενό του χαρτιού κολλάμε τα χελιδόνια που έχουμε χρωματίσει. Στο ποίημα γύρω γύρω το κάθε παιδί βάζει περίγραμμα με δαχτυλομπογιά. Μετά πλαστικοποιούμε τη χειροτεχνία και το σουπλά είναι έτοιμο!
-Μεταμορφωνόμαστε σε χελιδόνια που φέρνουν την άνοιξη, ακούμε την άνοιξη από τις 4 εποχές του Vivaldi και προσπαθούμε να αποδώσουμε κινητικά το μουσικό κομμάτι. https://www.youtube.com/watch?v=TR7WfibXCW4
-Κόβουμε, χρωματίζουμε και ταξινομούμε χελιδόνια από το μεγαλύτερο στο μικρότερο ή και αντίστροφα. (Μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το δημοτικό τραγούδι από το Συνοδευτικό υλικό).
-Βρίσκουμε στο ημερολόγιο τους μήνες της άνοιξης και τους γράφουμε στον πίνακα.
-Λέμε στα παιδιά για τα κάλαντα της άνοιξης και για το έθιμο της Χελιδόνας.
https://www.youtube.com/watch?v=VyUtdYLmObo
https://www.youtube.com/watch?v=3Djvdj1u1kg
-Ζητάμε από τα παιδιά σε συνεργασία με τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες να βρουν και να πουν μέσα στην τάξη παροιμίες και αινίγματα σχετικά με τα χελιδόνια και τους μήνες της άνοιξης.
-Γνωρίζουμε το έθιμο της Περπερούνας και το δραματοποιούμε μέσα στην τάξη. Η Περπερούνα είναι ένα πανελλήνιο και πανάρχαιο έθιμο για την αναβροχιά. Όταν δεν έβρεχε σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και κινδύνευαν να χαθούν οι σοδειές από την ξηρασία, οι κάτοικοι ή θα πήγαιναν στην εκκλησία να κάνουν παράκληση ή θα έκαναν μια «Περπερούνα». Μαζεύονταν λοιποόν οι κοπέλες, έντυναν ένα μικρό κορίτσι με.. ένα άσπρο φόρεμα και το στόλιζαν με πρασινάδες και αγριόχορτα. Έπαιρναν και ένα δυο δοχεία με νερό και μια φούντα από χορτάρια και γυρνούσαν στο χωριό τραγουδώντας:
Περπερούνα περπατεί, τον Θεό παρακαλεί
για να βρέξει μια βροχή, μια βροχή μια σιγανή.
Θε μου βρέξε μια βροχή, μια βροχή μια σιγανή,
Μια βροχή μια σιγανή, μια βροχή καλή βροχή.
Μια βροχή καλή βροχή κι άλλη μια καλύτερη
για να γίνουν τα σιτάρια και της γης τα χορταράκια.
Να φυτρώσουν και ν’ ανθίσουν και τον κόσμο να πλουτίσουν
Τα σιτάρια, τα μπαμπάκια και τα δροσερά χορτάρια.
Μπάρες, μπάρες το νερό και το γέννημα σωρό.
Μπάρες, μπάρες τα νερά μπάρες, μπάρες τα κρασιά.
Όποιον συναντούσαν στον δρόμο τον ράντιζαν με το νερό και του τραγουδούσαν. Σε κάθε σπίτι που έφταναν, έβγαινε η νοικοκυρά και έβρεχε τα χόρτα της Περπερούνας. Τιναζόταν η Περπερούνα και έπεφταν οι σταγόνες στο έδαφος όπως η βροχή. Μετά η κάθε νοικοκυρά τους έδινε κεράσματα ή χρήματα.
-Φτιάχνουμε μέσα στην τάξη μας χελιδονοφωλιές από πλαστελίνη, πηλό, ή ακόμα και από εφημερίδες ή από άσπρο χαρτί στο οποίο κολλάμε φακές ή άλλα όσπρια. Μέσα στις φωλιές τα παιδιά κολλάνε μικρά χελιδονάκια από βελουτέ μαύρο χαρτί ή ζωγραφίζουν χελιδονάκια, τα βάφουν με τέμπερα, τα κόβουν και τα κολλούν μέσα στις φωλιές.