Συζητάμε με τα παιδιά για την παγκόσμια πολιτισμική συνήθεια των ανθρώπων να ανταλλάσσουμε ευχές και επεξεργαζόμαστε έννοιες που απηχούν σε αξίες, αγαθά και ιδανικά όπως, της ειρήνης, της αγάπης, της ευτυχίας, της ελπίδας, της χαράς, της ομορφιάς, της αρμονίας και της ομόνοιας. Καταθέτουμε παράλληλα και τις προσωπικές μας εμπειρίες και απόψεις. Απαντάμε σε ερωτήματα όπως: Γιατί οι άνθρωποι ανταλλάσσουν ευχές; Δίνουμε πάντα τις ίδιες ευχές; Για ποιο λόγο διαφέρουν; Τι είδους ευχές ανταλλάσσουμε τα Χριστούγεννα; Για τον καθένα από εμάς ποια ευχή θα ήταν πιο επιθυμητή;
1. Ευχές σε φακελάκια
Θα χρειαστούμε:
Τα εκτυπωμένα φακελάκια
Ρετάλια διάφορων μονόχρωμων ειδών χαρτιών
Διαδικασία:
1. Ζητάμε από τα παιδιά να γράψουν όπως μπορούν και να απεικονίσουν αν θέλουν τις δικές τους ευχές για τα Χριστούγεννα, αξιοποιώντας ρετάλια χαρτιών από τη γωνιά των εικαστικών με όποιο τρόπο επιθυμούν, δίνοντάς τους διάφορα σχήματα.
2. Μπορούμε αν η ομάδα το επιθυμεί να ορίσουμε συγκεκριμένους παραλήπτες των ευχών μας, για παράδειγμα, ευχές για τον εαυτό μου, την οικογένειά μου, τον κόσμο.
3. Τοποθετούμε τις παραγωγές των παιδιών στα φακελάκια των ευχών και τα κρεμάμε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας.
2. Ειρεσιώνη, νήματα και ευχές!
Η Ειρεσιώνη (από το είρος = έριον, μαλλίον) στην αρχαία Ελλάδα ήταν κλαδί αγριελιάς στολισμένο με κορδέλες (ταινίες) από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά εκτός του μήλου και του αχλαδιού). Αποτελούσε σύμβολο ευφορίας και γονιμότητας. Παιδιά που και οι δυο γονείς τους βρίσκονταν στη ζωή γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και εύχονταν στους οικοδεσπότες τραγουδώντας ευχές και παινέματα. Στην Αθήνα, γιορτάζοντας τα Πυανέψια ή τα θαργήλια ή τα Διονύσια, το μήνα Ποσειδαίωνα (15 Δεκεμβρίου-15 Ιανουάριου) κρεμούσαν την Ειρεσιώνη στο ιερό του Απόλλωνα και στις εξώπορτες των σπιτιών για ένα χρόνο, ενώ στη συνέχεια την έκαιγαν σε φωτιά.
Περιγραφή δραστηριότητας:
Παροτρύνουμε τα παιδιά να γράψουν προσκλήσεις και να τις διακοσμήσουν ζωγραφίζοντας επάνω κλαδιά ελιάς. Στη συνέχεια, τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και τους δίνουμε υλικά για να ετοιμάσουν κεράσματα για τους καλεσμένους μας. Τυλίγουν σε διαφανές σελοφάν αποξηραμένα σύκα, αμύγδαλα και καρύδια. Βοηθάμε κάθε ομάδα να δέσει το πουγκί που δημιουργεί με υφασμάτινη χρωματιστή κορδέλα.
3. Χριστουγεννιάτικο καραβάκι με ευχές
Υλικά
- Χαρτόνι κανσόν λευκό, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο, γαλάζιο και φούξια
- Νερομπογιές
- Πινέλα
- Κηροκλωστή
Διαδικασία
Δημιουργούμε με χαρτοδιπλωτική ένα λευκό καραβάκι https://www.youtube.com/watch?v=lIVCN_Ff9R8
Ζωγραφίζουμε με πινέλα και νερομπογιές το χριστουγεννιάτικο καραβάκι και το αφήνουμε να στεγνώσει.
Πάνω σε μικρά χρωματιστά κομματάκια κανσόν γράφουμε ευχές. Δένουμε κάθε ευχή σε διαφορετικά σημεία μιας κηροκλωστής και τη στερεώνουμε στο καραβάκι μας.
Τοποθετούμε το χριστουγεννιάτικο καραβάκι με τις ευχές πάνω στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της τάξης μας.