Οδηγίες συμπλήρωσης των φύλλων εργασίας και επιπρόσθετες δραστηριότητες
Για τα μικρά παιδιά προτείνεται η δημιουργία μίας εφημερίδας με θέμα την Επανάσταση του 1821.
Εκτυπώνουμε το εφημεριδάκι και ενώνουμε με συρραπτικό τις τέσσερις σελίδες του. Η παιδαγωγός διαβάζει στα παιδιά τις πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτό και τα παροτρύνει να ολοκληρώσουν τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει. Προτείνεται να γίνει σε συνέχειες για να μην κουραστούν.
- Στα πλαίσια των μαθημάτων τηλεκπαίδευσης η συμπλήρωση της εφημερίδας μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:
Α. Να ζητηθεί από τους γονείς των παιδιών να εκτυπωθεί το τετρασέλιδο από την προηγούμενη ημέρα (δεν είναι απαραίτητο να είναι έγχρωμη η εκτύπωση).
Β. Η παιδαγωγός να ασχολείται με 2 δραστηριότητες κάθε μέρα (όπως είναι με τη σειρά αριθμημένες) συζητώντας πρώτα το θέμα μαζί τους και δείχνοντας το αντίστοιχο φωτογραφικό ή ακουστικό υλικό. Έτσι, συνολικά το αφιέρωμα μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα. Ωστόσο αν έχει τη δυνατότητα μπορεί να ολοκληρώσει το αφιέρωμα και νωρίτερα με το να ασχολείται με μία σελίδα τη φορά.
Γ. Προτείνεται επιλεκτικά κάποιες δραστηριότητες (π.χ. η 4, η 6 ή η 8), να συμπληρωθούν με τη βοήθεια των γονέων μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος και το παιδί να τις παρουσιάσει στην τάξη της τηλεκπαίδευσης. Σε αυτήν την περίπτωση ο παιδαγωγός μπορεί προηγουμένως να στείλει στους γονείς τις αντίστοιχες οδηγίες που παρέχονται.
Οι οδηγίες για τις δραστηριότητες, όπως δίνονται αριθμημένες με τη σειρά είναι οι ακόλουθες:
- Χρωματίζουμε τα γράμματα (25η Μαρτίου) και τη χρονολογία (1821) με όποια χρώματα θέλουμε.
- Συμπληρώνουμε τον αριθμό 400 πάνω στη γραμμή.
- Ζωγραφίζουμε κάτι που αγαπούμε πολύ.
- Κάθε συλλαβή της λέξης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» τοποθετείται κάθετα σε κάθε γαλάζια λωρίδα της σημαίας. Αντίστοιχα, κάθε συλλαβή της λέξης «ΘΑΝΑΤΟΣ» τοποθετείται κάθετα σε κάθε λευκή λωρίδα.
Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους είτε αντιγράφουν χωριστά την κάθε συλλαβή στην αντίστοιχη λωρίδα είτε ενώνουν τις υπάρχουσες συλλαβές με βελάκια στις λωρίδες.
- Κάνουμε την αντιστοίχιση των πινάκων ζωγραφικής με την αντίστοιχη λέξη (μάχη ή ναυμαχία). Βοηθάει και ο τίτλος του κάθε πίνακα που υπάρχει δίπλα του, για την ταύτιση των λέξεων.
- Ζωγραφίζουμε τους δικούς μας κλέφτες και αρματολούς στα βουνά της εικόνας. Πώς τα τους κρύβαμε για να μην τους δουν οι Τούρκοι;
- Συμπληρώνουμε με κεφαλαίο γράμμα το επώνυμο του κάθε αγωνιστή της Επανάστασης του 1821. Λέμε δυνατά την κάθε φωνούλα ή δίνουμε ένα-ένα τα ονόματα συμπληρωμένα και εκείνα αντιγράφουν το αντίστοιχο γράμμα.
- Ζωγραφίζουμε σε συνέχεια δεξιά και αριστερά της εικόνας κλέφτες να χορεύουν παραδοσιακό χορό.
- Ενώνουμε με ένα βελάκι τη λέξη ΕΛΛΑΔΑ με τη γυναίκα του πίνακα του Βρυζάκη.
Στο πλαίσιο ζωγραφίζουμε κάτι από την Ελλάδα που αγαπούμε (π.χ. θάλασσα, βουνά, λουλούδι, το σπίτι μας).
- Τι μαθαίνουμε πηγαίνοντας στο σχολείο; Γύρω από τον πίνακα του Γύζη ζωγραφίζουμε, γράφουμε μικρές λεξούλες, συλλαβές, γράμματα ή αριθμούς (όχι απαραίτητα σχετικά με το θέμα της 25ης Μαρτίου).
► Μπορούμε με τα παιδιά να ακούσουμε τα ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια, όπως έχουν αποδοθεί από τη Δόμνα Σαμίου στην ακόλουθη διεύθυνση: https://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.albums&id=28
Μια ακόμα ιδέα!
Εκτυπώνουμε τα τέσσερα φύλλα της εφημερίδας και τα κολλάμε το ένα δίπλα στο άλλο σε μεγάλο χαρτόνι (λευκό η γαλάζιο). Τα παιδιά δουλεύουν ομαδικά ολοκληρώνοντας τις δραστηριότητες. Η αφίσα που δημιουργείται μπορεί να αξιοποιηθεί για τον στολισμό της τάξης ή του χώρου, όπου θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της εθνικής επετείου.
- Συνδυάζουμε το παρόν θέμα με το φύλλο εργασίας που δόθηκε σε προηγούμενο newsletter για τον Εθνικό μας ύμνο, του Διονύσιου Σολωμού.